minyak sekarang mahal

kerajaan sudah beri kata putus- minyak petrol akan naik 30 sen seliter. Fuiyoh… sekarang ini, RM1.92 per liter. Mahal kot!

Apa boleh buat? Kerajaan mau kurangkan subsidi, mungkin untuk membolehkan MAS beli lebih manyak lukisan-lukisan untuk dinding pejabat.

Mari kita sembang-sembang tentang subsidi. Subsidi membolehkan kos barang-barangan rendah. Ini ada baik dan buruknya. Ya, barangan kita boleh dijualbeli murah, tetapi di-komper dengan negara lain, barangan kita terlalu murah di pasaran. Dengan sebab itu, orang asing mengambil kesempatan untuk membina kilang. Ini baik, kerana lebih pekerjaan. Itu jugak buruk, kerana buruh kita murah dan kita tak dapat menuntut salary tinggi. Apatah lagi, orang Singapura sebagai contoh, mengambil kesempatan subsidi ini, dan datang ke Johor untuk mengepam kereta mereka. Boleh saya syorkan, subsidi hanya untuk kereta tempatan?

Tapi, bila subsidi ditarik perlahan-lahan, kita orang punya gaji tak naik-naik, tapi barangan bertambah mahal setiap tahun. Ini tidak betul. Tapi apa boleh buat?

Jadi, apa patut kerajaan buat? Subsidi susah mau kawal. Jadi, kerajaan patut pertimbangkan penolakan cukai untuk pemilik kenderaan tempatan. Ini boleh ‘eliminate’ oportunis di kalangan orang asing. Itu mungkin satu cara untuk membolehkan rakyat tempatan menikmati subsidi.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: